Opdracht omschrijving
Om nationale risico’s effectief te meten, voorkomen en monitoren, heeft het KCR2 behoefte aan een dataplatform waarin wij relevante data uit verschillende bronnen en eco-systemen samenbrengen en analyseren. Om deze reden willen wij behoeften, huidige en toekomstige technische mogelijkheden in kaart brengen en vertalen naar een functionele behoefte. De afdeling Informatie en analyse ontwikkelt en verbetert informatieproducten en -diensten die door het ICC worden ingezet en aangeboden aan partners. De afdeling focust op middellange en lange termijn ontwikkelingen en zoekt met crisispartners actief naar de mogelijkheden en uitdagingen. Daarbij wordt over (lands-)grenzen heen gekeken, om te komen tot de informatieproducten van de toekomst.
De opdracht voor deze specialist betreft een onderzoek/verkenning waaraan een dataplatform aan moet voldoen.
Het LOCC-KCR2 is een onderdeel van het Directoraat-Generaal Politie en Veiligheidsregio’s (DGPenV) van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV).
In de ‘koude fase’ monitort het nieuwe Informatie en Coördinatie Centrum van LOCC-KCR2 continu de staat van de veiligheid en de paraatheid van capaciteiten in Nederland. In de ‘warme fase’ wordt bij een grote bovenregionale of landelijke calamiteiten voor een gezamenlijk operationeel beeld gezorgd.
Om de veiligheid en de paraatheid van capaciteiten in Nederland te monitoren is een dataplatform onmisbaar. Op één centraal punt komt de data bij elkaar en kunnen analyses worden gemaakt. Waar nodig onder afgesproken condities met de bronhouders of eco-systemen van de data. Om deze reden is LOCC-KCR2 voornemens om de te verkennen waaraan een dataplatform moet voldoen.
Hierbij is het belangrijk dat het deze verkenning aansluit op de Landelijke Voorziening Crisisbeheersing (LVCB), het platform dat professionals ondersteunt in alle fases van crisisbeheersing met de doctrine Netcentrisch werken, opleidingen en techniek. Daarnaast wordt het onderzoek uitgevoerd samen met de KCR2-partners: Coalitie Informatie Gestuurde Veiligheid vanuit de Veiligheidsregio’s, Coalitie Rijk (samenwerkende crisiscentra van de departementen) en het NIPV.
De toegevoegde waarde van een dataplatform is aanzienlijk en kan op verschillende manieren bijdragen aan de effectiviteit en efficiëntie:
- Toekomstbestendigheid: Een goed ontworpen dataplatform kan data van diverse partijen verwerken, inclusief open source, geografisch gebonden data en mogelijk gerubriceerde data, waardoor het platform flexibel en aanpasbaar is aan toekomstige behoeften en ontwikkelingen.
- Proactieve identificatie van risico's: Door data uit diverse bronnen slim te combineren en analyseren, kunnen trends en patronen vroegtijdig worden herkend.
- Optimalisatie van preventieve maatregelen: Betere voorspellingen en risicoanalyses maken gerichte en efficiënte interventies mogelijk.
- Snellere en effectievere respons bij incidenten: Relevante informatie is direct beschikbaar, wat besluitvorming en coördinatie verbetert.
- Faciliteren van samenwerking tussen partijen: Veilig en gestandaardiseerd datadelen zorgt voor een meer geïntegreerde aanpak bij het managen van nationale risico’s.
Wij begrijpen dat betrouwbaarheid en zorgvuldige verwerking van data essentieel zijn voor het succes van dit platform. Daarom hanteren wij de volgende uitgangspunten:
- Dataveiligheid en privacy by design: Het platform zal voldoen aan de hoogste normen van databeveiliging en wetgeving zoals de AVG.
- Transparantie en vertrouwen: Duidelijke afspraken en protocollen zorgen ervoor dat partijen inzicht hebben in hoe hun gegevens worden gebruikt en beschermd.
- Controle en eigenaarschap: Data-eigenaren behouden controle over hun gegevens en kunnen specifieke voorwaarden stellen aan het gebruik ervan.
- Gebruik van geavanceerde technologieën: Encryptie, toegangsbeheer en auditing worden toegepast om een veilige omgeving te garanderen.
- Grote diversiteit aan partijen, gebaseerd op de verschillende landelijke crisisplannen en landelijke risicoanalyses
De kandidaat zal zich bezig houden met onderzoek/verkenning waaraan een dataplatform moet voldoen, deze kennis en expertise hebben we momenteel niet in het team, waardoor we willen overgaan tot het inhuren van een expert.
- Het resultaat van deze verkenning is een gedragen en afgestemd advies in de vorm van een tekstdocument dat kan worden gebruikt in een toekomstige functionele behoeftestelling van het dataplatform.
- De functionele behoeftestelling beschrijft de specifieke eisen en wensen die gebruikers hebben om hun taken effectief uit te voeren. In de functionele behoeftestelling dient minimaal aandacht te worden geschonken aan gegevensverzameling en-integratie, gegevensopslag en -beheer, gegevensverwerking en -analyse, toegangsbeheer en beveiliging, gebruiksvriendelijke interface, schaalbaarheid en prestaties en integratie met bestaande systemen t.b.v. het dataplatform.
- Het advies is geschikt en dus leesbaar voor de verschillende niveaus van besluitvorming. Het advies omvat om deze reden minimaal een doelstelling van het platform (het meten, voorkomen en monitoren van nationale risico's, en het verbeteren van de samenwerking tussen verschillende landelijke partijen), een technische specificatie, voorstel implementatieplan, risico-analyse, conclusies en aanbevelingen t.b.v. het dataplatform.
- De kandidaat is verantwoordelijk voor het onderzoek en verkenning waaraan een dataplatform moet voldoen.
- De kandidaat is verantwoordelijk voor het opleveren van het tekstdocument t.b.v. het dataplatform.
Planning
Meer informatie en offerte uit brengen is mogelijk nadat u bent toegelaten als leverancier.
Om een verzoek tot toelating tot één of meerdere categorieën te kunnen indienen, dient u zich eerst éénmalig te registreren.